Bize Sıkça Sorulan Sorular

Evet. Hazır çimler yılın 12 ayı, havanın yağışlı ve toprağın don olmadığı takdirde uygulanabilir.

Uygulama, zemin tesviyesi düzgün yapıldığı takdirde basittir ve herkesçe kolayca yapılabilir. Yine de bir uzman tarafından yapılması tavsiye olunur.

Hazır çimler uzman kişiler tarafından, orijinal varyeteli tohumlar kullanılarak ekilir, profesyonel ürün ve ekipmanlar kullanılarak düzenli bakımlarla gelişimi sağlanır. 8 aylık bakım sonucunda hasat edilerek bahçenize uygulanır. Ekme çimlerde ise kullanılan tohumlar genelde belirli firmaların kendi karışımları olmakta bazen bu ürünler yeterli çıkış miktarına sahip olamamaktadırlar. Ayrıca çim bakımı çoğu zaman doğru yapılmadığı için çim çıkışından kısa süre sonra sararmalar ve yer yer kelleşmeler sonucu çim ölümleri gerçekleşmektedir. Bununla beraber ilk bakışta daha düşük fiyata mal olmasına rağmen, ekimle birlikte başlanan bakım, hazır çimin hasat zamanı olan ilk 8 ayda toplam maliyet, ekme çimlerde hazır çime göre çok daha yüksek olmaktadır. Hazır çimde, çimin zarar görebileceği ilk tesis aşamasında ki riskler ve maliyetler tamamen ortadan kaldırılarak bahçenize gelmektedir.

Hazır çim döşenecek zemin önceden sulanıp silindir ile bastırılıp iyi tesviye edilmeli, bahçe için gerekli eğimler verilmeli, toprak; yol, bordür ya da varsa karo kaplı zeminlerden 3-4cm kadar aşağıda kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Toprağın sulamayla birlikte %10 çökme payı hesaba katılmalıdır. Gerekli alt yapı işlemleri tamamlandıktan sonra rulo halinde gelen çimlerin topraklı kısımları birbirine sıkıca temas edecek şekilde toprağa serilmelidir. Serme işlemine köşelerden başlanmalı, yeni döşenen rulo ile ilk döşenen rulonun ucu topraktan 3-4cm yukarıda birbirine temas ettirilmeli ve toprağa o şekilde iyice bastırılmalıdır. Her 50m2’lik döşeme işleminden sonra çimler sulanmalıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta toprak yapısıdır. Killi toprakta, sulama ile yumuşayan toprak çimin üzerinde gezilmesi ile sıkışmakta sıcak havalarda bu şeklide kuruyarak çim köklerini sıkıştırıp havasız bırakmak sureti ile ölümüne neden olur. Su tutma oranı da yüksek olduğundan kök bölgesinde fazla su tutup güneşli bölgelerde mantari hastalıklara, gölge alanlarda yosunlaşmaya neden olur. Bu yüzden çim için ideal toprak yapısı kumlu ve tınlı topraklardır. Bu yapıdaki toprak bahçeye serilmeden gerekli toprak altı uygulamalar (drenaj, sulama sistemi, elektrik – doğalgaz boruları vb.) tamamlanmalıdır. Altyapı bitiminde toprak serilip bolca sulanır, üzerinden hafif bir silindirle geçilerek sıkıştırılması sağlanır. Uygulama alanında gerekli kot çalışmaları yapılır ve toprak yine sulanarak sıkıştırılır ve toprak hazırlığı tamamlanmış olur.

Hazır çimler 8 aydan önce hasat edilmez. Bu süre zarfında düzenli profesyonel bakım ve kullanılan 1.sınıf ürünler neticesi hastalıksız, güçlü kök yapısı ile adaptasyon kabiliyeti yüksek, çimler elde edilir. Ayrıca hazır çim bahçenizi saatler içerisinde yeşillendirerek görmek istediğiniz ortamı kolayca yaratabilir. Oysa ekme yönteminde kullanacağınız tohumdan tutun uygulama ve bakım yöntemlerine kadar pek çok konuda gerek bilgi yetersizliği, gerek alet ekipman yetersizliği gerekse de zaman yetersizliğinden çoğu zaman istenilen sonuçlar elde edilemez. Kalite hazır çime göre çok düşük kalır. Maliyet konusunda ilk bakışta ekme yöntemi uygun görünse de hazır çimin 8 ayda hasat edilip size gönderildiğini düşünecek olursanız, ekme yönteminde 8ay boyunca yapılacak bakım (gübre, su, iş gücü vs.) masrafları maliyeti hazır çim maliyetinin kat ve kat üstüne çıkarmaktadır. Hazır çimler, çok büyük alanlarda profesyonel ekipman ve görevlilerce yetiştirildiğinden bakım masrafları düşmekte, bu da son kullanıcı için hazır çimi ekme çime göre çok daha cazip hale getirmektedir

Çim adaptasyonu ilk iki haftalık süre zarfında gerçekleşir. Yeni çim döşetenler ilk 1 hafta, çim toprağının sürekli nemli kalmasını sağlamalılar. İlk haftadan sonra firmanın verdiği bakım takvimi doğrultusunda hareket edilmelidir.

Çim biçme işlemi çimin uzama hızına bağlı olarak bahçeden bahçeye farklılık gösterir. Yapılan sulama, gübreleme çimin hızlı uzamasını sağlar. Hazır çim döşeme işleminden sonra ilk biçim çimler 8cm’ken 6cm indirilerek yapılır. Sonraki biçim 3,5- 4cm’den yapılarak bu periyotla devam edilir. Yaz aylarında sulama fazla olduğundan uzama hızı artar ve biçim haftada 2 bazen 3’e kadar çıkabilir. Çim biçme işlemi için keskin bıçaklı sepetli çim biçme makineleri kullanın. Motorlu tırpan ve benzeri aletleri kullanmayın. Çim biçimleri mümkünse güneş battıktan sonra yapın ve çim alan üzerinde çim artığı bırakmamaya özen gösterin.